Planlanan 400 yeni projeyle birlikte Ontario’nun başkenti Toronto’nun siması tamamen değişecek.
1961 yılında 1,824,481 olan Toronto nüfusu, 2016 yılında 2,731,571 kişiyi buldu. Hızla artan nüfus artışı beraberinde fonksiyonel alan arayışını da getirdi. Dolayısıyla dünyanın tüm büyük şehirlerinde olduğu gibi Toronto’da da günlük yaşam inşaat alanlarının gölgesinde geçiyor. Sürekli bir hareket ve telaşın hüküm sürdüğü şehirde artık neredeyse her köşede yeni bir apartman inşaatı yükseliyor.
Halihazırda ev sahibi olanlar ve şehri ancak yerden onlarca metre yüksekten görebilecek olanlar mesken inşaatlarının yanısıra yol düzenlemeleri, kaldırım çalışmaları ve benzeri diğer inşaat projelerine de uzun süre daha tahammül edecek gibi görünüyorlar. Bununla birlikte tüm bu çalışmalar toplu yaşamı kolaylaştırmak için yapılsa da mesken inşaatları bu hızda devam ettiği sürece Toronto’nun göbeği gitgide daha sıkışık bir hale gelecek. An itibariyle 97 vincin aktif olarak kullanıldığı Toronto, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Kuzey Amerika’nın en çok inşaat yapılan şehri oldu.
Toronto semalarında hızla yükselen binalar, öncelikle şehir merkezi trafiğinde gözle görülür bir artış yaşanmasına sebep oldu. Diğer yandan son 50 yılda neredeyse 1 milyon artış gösteren nüfus, şehrin altyapısının yeniden düzenlenmesinden mimari estetiğe kadar birçok konuda ciddi bir çalışma gerektiriyor.
Haritada işaretlenen 393 planlanmış gökdelene ilaveten, halihazırda inşaası devam eden 184 bina ve çalışması durdurulan 3 şantiye Toronto’nun köklü bir değişim yaşadığının kanıtı. Yapılan yeni binalar 554 metrelik CN Tower kadar yüksek planlamasa da kentsel dönüşüm sıfatıyla şehrin sevilen birçok binasının yıkılmasına ve şehrin siluetinin tamamen değişmesine yol açtıkları için şimdiden birçok vatandaş tarafından olumsuz karşılanıyorlar.
Göl kıyısından kuzeye ve batıya doğru genişleyen şehirde 2019 yılı içinde en az 25 gökdelenin tamamlanması bekleniyor. Toronto nüfusuna eklenecek onbinlerce kişinin sağlık, eğitim ya da diğer ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı ise merak konusu.