Cinsel ilişki esnasında izin almadan korunmamak Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.
Anayasa Mahkemesi, cinsel ilişki esnasında partnerin rızası ve bilgisi dışında korunmamayı cinsel taciz kategorisinde değerlendirme kararı aldı.
Kanada genelinde ceza kanununda değişiklik yapılmasına yol açan dava British Columbia’da görüldü.
2017 yılında ismi basın yasağı sebebiyle açıklanmayan kadın, Ross McKenzie Kirkpatrick isimli kişiyle, kondom kullanımı şartıyla cinsel ilişkiye girmeyi kabul etti. İlk cinsel birliktelikte kadının isteği üzerine kondom kullanan Kirkpatrick, ikinci kezde ise kadının bilgisi dışında kondom kullanmadı.
Kondom kullanılmamasının rızası ve bilgisi dışında olduğunu iddia eden kadın, 2014 yılında gerçekleşen R v. Hutchinson davasını emsal göstererek, durumu cinsel taciz suçlamasıyla mahkemeye taşıdı. 2018 yılında görülen ilk davada ise ismi açıklanmayan kadının suçlaması BC eyalet mahkemesi tarafından reddedildi.
Olayın Anayasa Mahkemesi’ne taşınması ise ülke genelinde ceza kanununu değiştiren bir kararla sonuçlandı.
Mahkeme tarafından 5’e 4 oyla onaylanan kararda, korunmasız cinsel ilişkinin korunma araçlarının kullanıldığı cinsel ilişkiden temel ve nitelik olarak farklı bir fiziksel eylem olarak değerlendirilmesi gerektiği açıklandı. Hakim Sheilah Martin, ülke genelinde standart olacak ceza yasasının yeni yorumunun, cinsel rızaya ilişkin kuralları büyük ölçüde değiştireceğini ve bunun bağlayıcı bir sözleşme olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Dava hakkında yorum yapan British Columbia Üniversitesi hukuk profesörlerinden Isabel Grant, ‘stealthing’ olarak ifade edilen cinsel ilişki esnasında kondom kullanımı konusunda yalan söylemek eyleminin suç teşkil ettiğini ifade etti.
Alberta Üniversitesi Kadın Çalışmaları profesörlerinden Lise Gotell ise benzer durumların, istenmeyen gebelik, cinsel hastalık bulaşması ve cinsel şiddet içerdiği gerekçesiyle yasal çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.