Hint mutfağı tıpkı Türk mutfağında olduğu gibi bölgeden bölgeye değişiklik gösteren bir mutfaktır. Genel olarak baharatlar ve köri sos Hint mutfağının başrol oyuncularıdır ve bu mutfakta Türk damak zevkine hitap edecek türden yemekleri bulmak da mümkündür. Hint mutfağını Kuzey Hindistan ve Güney Hindistan mutfağı şeklinde ayırmak, bu mutfağı tanımada bize kolaylık sağlayacaktır. Hindistan’ın güneyi ile kuzeyi arasında gerek tarihsel gerek iklim şartları nedeniyle farklılıklar oluşmuştur. Kuzey mutfağında daha fazla et kullanılır ve yemeklerin pişiriliş şekli Moğol tarzı olan tandırda pişirmedir. Bu yemeklerin tadı Orta Asya ile Ortadoğu yemeklerini andırır. Yemeklerin özelliği, daha çok miktarda baharat ve daha az acı biber içermeleridir. Kuzey mutfağında tahıl ürünleri ve ekmek fazlaca yenirken, pirinç daha az tüketilir. Güney Hindistan’da ise yemekler daha vejeteryandır. Daha fazla miktarda pilav tüketilir ve yemekler daha acıdır. Bazı bölgelerdeki yiyecekleri, içinde fazlaca acı olduğu için yiyemeyebilirsiniz. Güney mutfağının önemli bir özelliği de tabak, kaşık, çatal gibi mutfak gereçlerini ortadan kaldırmasıdır. Yemekler hemen her yerde elle yenir ancak buna kısa sürede alışırsınız. Zaten Masala Dosa gibi bazı yemekler hiçbir şekilde çatal bıçağa gelmez, bu noktada ellerinizi kullanmak zorundasınız. Güneylilerin inanışlarına göre yemeği elle yemek, lezzeti doğrudan hissetmenizi sağlar. Hint mutfağında daha çok tavuk yemeklerine veya vejeteryan yemeklere rastlanır. Hindu inanışında ineğin kutsal sayılışı Hint mutfağında dana eti tüketimini bir hayli etkilemiştir. Baharatlar Hindistan’da genellikle tohum halinde satılır ve kullanılacağı zaman çekilerek toz haline getirilir ve taze olarak tüketilir. Çok yaygın bir başka kullanım şekli ise masala denilen değişik karışımlardır. Örneğin Garam – masala, acı kırmızı biberin yoğun olduğu bir karışım iken, Chana – masala Chana yani nohut yemeğinde kullanılan bir karışım ve Pulau – masala ise pirinç pilavında kullanılan bir karışımdır.
Hint mutfağındaki ekmek ürünlerine genel olarak Roti ailesi diyebiliriz. Roti ailesinin üyeleri şunlardan oluşur:
Çapati: Tam kepekli un ile su karışımının kalın tavada (Hint ve Urdu dilinde de tawa) yağsız olarak kızartılmasıyla elde edilir.
Pratha: Çapatiyi sıcak sıcak tereyağına veya “ghee” denilen dana kaymağına batırırsanız pratha elde edersiniz.
Puri: Çapati derin bir kaptaki kızgın yağa atılarak kızartılırsa “Puri” olur.
Kachori/Pakhora: Çapatinin içine değişik sebze karışımları koyularak kızartılırsa bu “kachori’”ya da “pakhora” dır. (Bizdeki mücver)
Naan: Çapati hamurunu bir fırında ya da tandırda pişirirseniz “naan” elde edersiniz.
Dosa: Çapati hamuru yapılırken buğday unu yerine mercimek unu kullanılırsa güney mutfağının bir ürünü olan “Dosa” yapılır. “Masala Dosa” ise oldukça acı, baharatlı bir dosa ürünüdür.
İdli: Pirinç unundan elde edilen muhallebi kıvamındaki bir tür tuzlu yiyecektir. Baharatlı yoğurt sosu, dhal veya hint turşusu ile servis edilir.
Paparam/Pappad: Gevrek bir hamur ürünü olup thali ile birlikte tüketilir.
SAMOSA
Malzemeler
200 g un
250 ml sıvıyağ
Tuz
İç malzeme için
100 g patates
50 g bezelye
5 g kimyon
5 g gram masala
5 g toz kırmızı biber
5 g kişniş tohumu
10 g toz kişniş
Yarım çay bardağı limon suyu
5 gr kıyılmış zencefil
1 su bardağı su
Yapılışı
Patatesleri küp şeklinde doğrayıp bol suda haşlayın. Bezelyeyi haşlayın. Sıvıyağın 1 çay bardağı kadarını bir tavada ısıtın. Kimyon, kişniş tohumu ve bezelyeyi ekleyip 5 dakika soteleyin. Toz kırmızıbiber, toz kişniş tuzu ekleyip sotelemeye devam edin. Patatesi ilave edip karıştırın. Limon suyu, gram masala ve taze kişnişi de ekleyip karıştırarak soğumaya bırakın.
Hamur için, unu bir kaba eleyin. Tuz, yağ ve suyu ekleyip yoğurun. Hamuru 10 eşit yuvarlak parçaya ayırın. Her bir topu ortadan ikiye bölün. Açarak koni biçiminde parçalar elde edin. Parçalara iç malzemeyi bölüştürün. Hamurların uçlarını ıslatarak birleştirin. Kalan yağı bir tavada ısıtıp iç malzemeyle dolu konileri kahverengileşinceye kadar kızartın. Sıcak ya da ılık servis yapın.