Ana sayfa Haberler BABİL KULESİ

BABİL KULESİ

3612
0
PAYLAŞ

Dünyanın yedi harikasından biri sayılan ve Babil’in Asma Bahçeleri içinde bulunan Babil Kulesi, Tanrı Marduk adına yapılmıştır. Sümerliler, yükseklere taparlar ve yer ile göğü bağlayan kutsal bir ağacın varlığına da inanırlardı. Sümerliler yeri göğe bağlayan bu ağacı temsil eden ve Tanrıdağı dedikleri kuleyi zamanımızdan 5.000 yıl kadar önce yapmışlardır.
Kutsal kitaplar ve dünyanın birçok bölgesinde yerel efsanelerde bahsi geçen kule, birçok inanışa göre Tanrı’ya ulaşmak için inşa edilmiştir.
Dünyadaki yüzlerce dilin kökenini açıklamak amacıyla söylenegelen efsaneye göre, Nuh’un oğulları Büyük Tufan’dan sonra Sinar (Sümer)’da yerleşmiş, burada bir şehir ve göklere yükselen bir kule yapmak istemişlerdir. Bunun üzerine tanrı kendisine ulaşmaya çalışan insanların kendini beğenmişliğine kızar ve o zamana kadar aynı dili konuşmakta olan insanların dillerini karıştırarak birbirlerini anlamalarını engeller.
Babil, Akadcada Tanrı’nın kapısı anlamına gelir.

PIETER BRUEGHEL

1525 – 9 Eylül 1569 tarihleri arasında yaşamış peyzaj çalışmaları ve köy betimlemeleriyle Hollandalı Rönesans ressamıdır. 1559′ dan sonra soyadındaki “h” ‘ yi atmış ve eserlerini Bruegel şeklinde imzalamaya başlamıştır.
Breda, Hollanda’ da doğduğuna ilişkin kayıtlar mevcut olmasına karşın, Hollanda kenti Breda’ da mı yoksa Latince’ de Breda şeklinde anılan Belçika kenti Bree’ de mi doğduğuna ilişkin bir çelişki vardır. Daha sonra kızı Mayken’ le evleneceği Pieter Coecke van Aelst’ in çırağıydı. Fransa ve İtalya’ da bulunduktan sonra 1551′ de ressam loncasına “usta” olarak kabul edileceği Antwerp’ e geçti.
Her ikisi de daha sonra ressam olan iki oğlu vardır. Ancak babaları öldüğünde çok küçük olduklarından ondan eğitim alamamışlardır. Daha sonrasında ise çocuklarını birisi görüp eğitim vermiştir.
Sanatçının eserlerinde sıkça rastlanan tema savaşlar, yıkımlar, perişan insanlar ve bu dönemlerdeki dayanışma çabalarıdır. “Ölümün Zaferi”yle insanlığa ve olup bitene tepkisini koyarken, neredeyse hepimizin aynı çocuk oyunlarıyla büyüdüğümüzü anımsatan olgunluk dönemi resimlerinden “Çocukların Oyunları” bizi ortak saflığa davet eder.
Babil Kulesi, Flaman ressam Pieter Brueghel’in aynı temayla çizdiği birkaç tabloya verilen isimdir. Tablonun 1563 tarihli iki farklı sürümü günümüze ulaşmıştır. Ahşap üzerine yağlı boya ile çizilmiş olan bu tablolarda, Eski Ahit’te bahsi geçen Babil Kulesi’nin (Tekvin 11: 1-9) yapılışı betimlenmiştir. Tabloların biri Viyana Sanat Tarihi Müzesi’nde, diğeri ise Rotterdam’daki Museum Boijmans Van Beuningen’dedir.